slide
Jonge mantelzorgers gesprekken

Misschien heb je er nog nooit van gehoord; ‘jonge mantelzorgers’. Dat is best bijzonder aangezien ongeveer een kwart van de jongeren in de leeftijd van 4 tot 24 jaar zorgt voor een vader, moeder, broer, zus, opa of oma. Grote kans dus dat dit ook over jou gaat of iemand die je kent.

Op deze pagina vertellen jongeren hun verhaal over hun ervaring als jongere met zorgen voor en over een naaste. Deze foto's zijn gemaakt van momenten of  items, die voor belang zijn voor de jongeren in hun situatie. In de verhalen vertellen ze over hun situatie. Deze zijn voorgekomen uit het project 'Zie je mij' dat is vormgegeven door Mantelzorg Brabantse Wal en Jeugdpreventie GGZ WNB.  Herken je jezelf in de verhalen? Neem dan eens een kijkje op deze pagina waarop we vertellen wat we voor jou kunnen betekenen.

--

Hallo allemaal, ik ben een jonge dame van 13 jaar. Ik ben jonge mantelzorger voor mijn oma en moeder. Oma is 93 jaar oud en woont bij ons thuis. Oma heeft vorig jaar een herseninfarct gehad en daarom help ik haar dan met dingetjes doen. Dat zijn boodschappen maar ook spelletjes. Ook thuis gaat het niet goed met mijn moeder vanwege die is 2 jaar geleden door depressies uitgevallen. Nog steeds heeft ze daar last van. Dus mama help ik ook thuis met diverse dingen. Ik heb deze foto gemaakt omdat als het even niet goed gaat ga ik meestal piano spelen of lego bouw, ik ben dan lekker met m'n handen bezig ben en ik moet me dan zo concentreren op het bouwen/spelen dat ik de rest eigenlijk even vergeet.


 

Alle zorgen vragen veel. Mijn hoofd leeg maken doe ik daarom het liefst aan het water en in de natuur, het geeft me rust. 


 

Ik ben Naomi van oirschot. Ik ben 10 jaar samen met mijn tweelingzus. Mijn zus heeft diverse dingetjes waardoor zij niet altijd dezelfde dingen kan, als dat ik kan.

Evi, mijn zus, ziet niet zo veel als ik zie. Ze heeft vaak pijn in haar benen waardoor ze een rolstoel gebruikt.

Op school vind ik het lastig om hier met klasgenoten over te hebben. Ik weet niet wie er  een broertje, zusje of misschien wel een vader of moeder heeft waar diegene ook voor moet zorgen. In de klas durf ik wel de voordelen van mijn zus te vertellen zoals: in een pretpark hoef ik niet lang te wachten, want ivm een rolstoel hoef ik niet zolang in een wachtrij te staan als een ander, want we mogen langs de invalide-ingangen.

Ik vind het lastig om alleen buiten te spelen, want Evi kan niet altijd buitenspelen en dan moet ik vaak alleen buitenspelen. Niet iedereen wil met mij altijd spelen, want als Evi wel buiten speel ,zal ik haar altijd helpen en dat vinden ze niet leuk.

Ik hou heel veel van mijn zus!!!  Ook al is ze niet altijd aardig voor mij. Ze slaat mij, of pakt dingen af. Of wanneer ik een idee heb, komt zij met het zelfde idee en kan nog niet doen wat ik alleen wil doen. Toch hebben we vaak ook lol met elkaar.

Waar ik altijd naar uitkijk zijn de uitjes met de jonge mantelzorgers of 1 x per maand naar de Brusse groep ga. Hier zijn kinderen waar het anders is als bij een gezin die niet altijd zorgt voor een ander.  Bij de jonge mantelzorgers wordt er altijd gevraagd hoe het gaat, en met MIJ gaat het goed hoor!

Ik heb er altijd zin om iets te gaan doen. Al vind ik het soms erg spannend om iets te gaan doen, waar mijn zus niet bij is of mijn ouders niet bij blijven. Het is zo jammer dat de dingen die ik doe, mijn zus niet altijd kan doen!!!

Bij de Brusse groep gaan we creatieve dingen doen, maar allemaal met 1 doel: naar ieder zijn verhaal over de aandoening van de persoon waar ze voor zorgen te luisteren, ideetjes inbrengen, voorbeelden aandragen

Na afloop van een activiteit ben ik blij ouders en zus weer te zien, maar wat ben ik dan trots op mij zelf dat ik iets leuks gedaan of gemaakt heb en er een mooie ervaring bij heb.

Vol trots vertel ik mijn belevingen en wie ik ontmoet heb en weer vrienden bij gekregen heb.

Ik vind het zielig voor Evi dat ze pijn heeft, ik voel soms de pijn van Evi en dan ga ik dicht naast haar zitten en legt ze haar hoofd op mijn schoot of schouder, dat is zo CUTE!! Evi wordt hier rustig van , maar ik ook. Ook als we samen douchen, kan het super gezellig zijn, maar als ze pijn heeft zorg ik graag voor haar zodat papa en mama even de rest op kunnen ruimen beneden. Ik slaap ook graag bij mijn zus en dan mag ze mij altijd roepen zeg ik, maar als ik slaap, wil ik toch liever blijven slapen, hihi